Довідка про формування та розвиток критичного та системного мислення учнів при вивченні математики в процесі реалізації Державних стандартів освіти

18.12.2017 08:44

Районний методичний кабінет

відділу освіти, фізичної культури та спорту

Макарівської РДА

методисту Волощенко В.І.

 

Довідка про формування та розвиток критичного та системного мислення учнів при вивченні математики в процесі реалізації Державних стандартів освіти

В Ніжиловицькому НВО було розглянуто питання про формування та розвиток критичного та системного мислення учнів при вивченні математики в процесі реалізації Державних стандартів освіти.

В школі працює два вчителя математики.

Я, Артеменко Оксана Сергіївна, маю вищу освіту, загальний педагогічний стаж 13років,  закінчила Національний Педагогічний Університет  ім. М.П. Драгоманова, 2006р. за спеціальністю вчитель математики та інформатики, в даному навчальному закладі працюю 13 років. У 2017році атестувалася, маю  І категорію. Проблемне питання, над яким працюю «Впровадження інформаційних технологій навчання ».                                                   Педагогічне кредо «Складне зробити простим, просте зробити звичним, звичне зробити приємним». Координатор конкурсів Кенгуру, Бобер. Маю свій сайт «Математика + інформатика» (http:artemenko.webnode.com.ua). Математику викладаю 8-11 класах.

Сучасному суспільству потрібна творча і активна особистість, здатність особистості до творчого, нестандартного мислення, уміння ефективно вирішувати складні проблеми власної діяльності.

Головні задачі які я ставлю перед собою:

•      Формування в учнів математичної компетентності на рівні, достатньому для забезпечення життєдіяльності у сучасному світі;

•      Успішного оволодіння знаннями з інших освітніх галузей у процесі шкільного навчання;

•      Забезпечення інтелектуального розвитку учнів, розвитку їх уваги, пам`яті, логіки, культури мислення та інтуїції;

•      Підтримувати в учнів зацікавленності до вивчення матеріалу, їх активності протягом усього уроку так, щоб всі учні засвоїли основний рівень знань, а більшість з них виявили творчі здібності.

У 2017/2018 навчальному році учні 8, 9-х класів загальноосвітніх навчальних закладів розпочали навчання за новою програмою «Математика. Навчальна програма для учнів 5–9 класів загальноосвітніх навчальних закладів» (авт. Бурда М.І., Мальований Ю.І., Нелін Є.П., Номіровський Д.А., Паньков А.В., Тарасенкова Н.А., Чемерис М.В., Якір М.С.).  Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 13 січня 2017 року № 52 «Про оновлення навчальних програм для учнів 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів» до навчальної програми були внесені зміни. Навчальні програми із всіх предметів було модернізовано на компетентнісній основі. Розставлено наголоси на формуванні практичних навичок для подальшого їх застосування у реальному житті замість опрацювання великого об’єму теоретичного матеріалу без можливості його застосування на практиці.

Метою повної загальної середньої освіти є різнобічний розвиток, виховання і соціалізація особистості, яка усвідомлює себе громадянином України, здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і навчання впродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації, трудової діяльності та громадянської активності. Основні ключові компетентності концепції «Нової української школи», а саме: спілкування державною та іноземними мовами, математична грамотність, компетентності в природничих науках і технологіях, інформаційно-цифрова грамотність, уміння навчатися впродовж життя, соціальні й громадянські компетентності, підприємливість, загальнокультурна, екологічна грамотність і здорове життя, створюють основу для успішної самореалізації особистості і як фахівця, і як громадянина.

Формуванню життєвих компетентностей сприяє не лише навчання, а й позакласна робота з математики. Вона поглиблює і розширює знання учнів отримані на уроках, підвищує зацікавленість предметом, привчає їх до самостійної творчої роботи, розвиває ініціативу, виховує почуття відповідальності за доручену справу. Разом з учнями організовуєм проведення тижнів математики, конкурси, олімпіади, випуск математичних газет, складання кросвордів, казок, написання творчих, наукових робіт та рефератів.

Із метою розвитку логічного мислення, кмітливості, творчих  здібностей і, водночас,  підготовки  до олімпіад провожу заняття,  змагання: математичні КВК, вікторини «Що? Де? Коли?», естафети,  конкурс, «Математичний бій», «Брей-ринг», ігри «Поле чудес», подорож з математикою тощо. Це, у свою чергу, дає змогу  формувати в учнів здатність мобілізувати свій творчий потенціал, зібратися з думками і показати себе в екстремальній, стресовій ситуації з кращого боку, є важливим фактором для формування життєвої компетентності особистості.

Також значну увагу  приділяю вивченню наскрізних ліній. Усього виділено 4 наскрізні змістові лінії:

·       Екологічна безпека та сталий розвиток

·       Громадянська відповідальність

·       Здоров'я і безпека

·       Підприємливість та фінансова грамотність

Наскрізні лінії є засобом інтеграції ключових і загально предметних компетентностей, навчальних предметів та предметних циклів; їх необхідно враховувати при формуванні шкільного середовища.

Наскрізні лінії є соціально значимими надпредметними темами, які допомагають формуванню в учнів уявлень про суспільство в цілому, розвивають здатність застосовувати отримані знання у різних ситуаціях.

Основним засобом імплементації наскрізних ліній у математику є вибір задач. Також це можливо за рахунок виконання навчальних проектів, під час виконання яких учні працюють групами, розділяють ролі, вчаться взаємодіяти в колективі, шукають та аналізують інформацію, презентують власні наробки на загал.

 На уроці використовую різноманітні форми і методи навчання. Адже метод в навчально-виховному процесі виконує наступні функції: навчаючу, розвиваючу, виховну, мотиваційну і контрольно-коригуючу. Метод для вчителя є не тільки засобом організації, а й засобом спонукання учнів до навчання, а іноді і єдиним стимулятором пізнавальної діяльності. Реалізую такі методи навчання, як розповідь, бесіда, лекція, дискусія, робота з книгою, демонстрація, практичний метод, пізнавальна гра, навчальний контроль, ситуаційний метод, проблемно-пошуковий, самостійна робота.

В школі працює молодий спеціаліст Бернацька Вікторія Андріївна, викладає математику в 5-7 класах та фізику. Також вона здобуває вищу освіту в Національному педагогічному університеті ім. М. П. Драгоманова. Проблемне питання, над яким працює Вікторія Андріївна «Спільна діяльність учнів і вчителя на уроці». Педагогічне кредо: "Не в кількості знань полягає освіта, а в повному розумінні й майстерному застосуванні в житті всього того, що знаєш".

При розгляданні данного питання Вікторіі Андріївні була надана також  методична допомога, а саме були розглянуті такі нормативні документи МОН УКРАЇНИ, що регламентують роботу вчителя :

·        Державні стандарти базової та повної середньої освіти (Постанова Кабінету Міністрів №1392 від 23.11.2011р.).

·        Лист МОН України № 1/9-315 від 07.06.2017р. “Про структуру 2017/2018 навчального року та навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів”.

·        Концепція «Нова українська школа».

·        Лист МОН України №1/9-436 від 09.08.2017р. ”Щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів у загальноосвітніх навчальних закладах у 2017/2018 навчальному році”.

·        Лист МОН України № 1/11 – 8269 від 17.08.2017 р. “Про переліки навчальної літератури,що має відповідний гриф Міністерства освіти і науки України, для використання у загальноосвітніх навчальних закладах у 2017/2018 навчальному році”. 

·        Лист МЗО № 21.1/10 – 1470 від 13.07.17 р. Методичні рекомендації щодо впровадження SТЕМ-освіти у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах України на 2017/2018 навчальний рік.

·        Наказ МОН України № 826 від 14.07.2016 р.“Про затвердження навчальних програм для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів”.

·        Лист МОН України № 1/9 – 514 від 30.09.2016 р. "Про особливості викладання математики (рівень стандарту) в 10-11-х класах загальноосвітніх навчальних закладів".

·        Наказ МОН України від 03.06.2008 року № 496 “Інструкція з  ведення класного журналу учнів 5-11(12)-х класів загальноосвітніх навчальних закладів”.

·        Наказ МОН України №423 від 10.05.2011 “Про затвердження єдиних зразків обов’язкової ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності”.

·        Методичний лист МОН України  від 27.12.2000 р. № 1/9-529  «Орієнтовні вимоги   до виконання письмових робіт  і перевірки зошитів     з природничо-математичних дисциплін  у 5-11 класах»                                                             (окрім кількості контрольних робіт).

·        Методичний лист  МОН України  від 29.10.07 р. № 1/9-651 «Про  обсяг  і  характер  домашніх  завдань  учнів     загальноосвітніх навчальних закладів».

·         Наказ МОН України від 21.08.2013 № 1222 "Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти“ – 5 – 9 класи. 

·        Наказ МОН, молоді та спорту  України від 30.08.2011 р. № 996 “Орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних  досягнень учнів у системі загальної середньої освіти з предметів інваріантної складової навчального плану”, – 10– 11 класи.

·        Наказ  МОН України № 704 від 22.06. 2016 р. “Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання навчального і загального призначення для кабінетів природничо – математичних предметів загальноосвітніх навчальних закладів”

  Вся шкільна документація ведеться згідно нормативним вимогам, заповнюється своєчасно.   Плани перевірені та затверджені директором школи. В класному журналі своєчасно записуються  теми уроків. Навчальна програма виконується повністю. Тематичне оцінювання проводиться згідно календарного планування, форма проведення  - написання контрольних робіт та врахування поточного оцінювання. Навчальні досягнення учнів оцінюються відповідно до критеріїв оцінювання   учнів  з математики, адміністрацією проводиться систематична перевірка та контроль стану викладання математики. Кількість годин на викладання алгебри та геометрії відповідає робочому навчальному плану школи 2017/2018 навчального року. Календарно-тематичне планування складено з урахуванням програмових вимог.

У всіх учнів заведена потрібна кількість зошитів: по одному для класних робіт з алгебри та геометрії і контрольних робіт. Зошити постійно перевіряються, про що свідчить оцінювання їх ведення, виправлення недоліків, записи вчителя. Аналіз контрольних робіт записується у зошиті для контрольних робіт та фіксується у журналі.

При перегляді відповідних сторінок класного журналу зафіксовано, що оцінювання ведення зошитів виставляється  щомісячно згідно з вимогами до перевірки зошитів, (виняток в вересні місяці в журналі записано два рази « Зошит») ; вимоги до  поточного оцінювання виконуються. Записи в журналі відповідають календарним планам, що, в свою чергу, відповідає вимогам програми з математики для загальноосвітніх навчальних закладів. Зауваження щодо ведення класних журналів були записані у графу зауважень і пропозицій завучем школи.

Клас

Всього учнів

Писали роботу

Результати останньої контрольної роботи

початковий

середній

достатній

високий

7

5

3

-

 

-

 

-

 

3

100%

 Аналіз останньої контрольної роботи показав, що більшість учнів засвоїли матеріал на високому рівні.

 

Завдання для контрольних робіт підібрані відповідно до навчальної програми. Кожен варіант складався з трьох частин, які відрізнялися за складністю та формою тестових завдань.

У І частині контрольної роботи було запропоновано п’ять завдань з вибором однієї правильної відповіді, що відповідали навчальним досягненням учнів початкового та середнього рівнів. Кожне із завдань оцінювалось одним балом.

ІІ частина контрольної роботи складалася з двох завдань, що відповідали достатньому рівню навчальних досягнень учнів. Розв’язання мало короткий запис рішення без обґрунтування. Правильне розв’язання кожного із завдань цього блоку оцінювалося двома балами.

ІІІ частина контрольної роботи складалася з одного завдання, що відповідало високому рівню навчальних досягнень учнів, розв’язання якого мало розгорнутий запис рішення з обґрунтуванням. Правильне розв’язання завдання цього блоку оцінювалося трьома балами.

Контрольна робота з алгебри показала, що  учні  виконали завдання правильно з деякими виправленнями та закресленнями.

 

 

Вчитель першої категорії, вчитель математики Ніжиловицького НВО І-ІІІ ступенів Артеменко О.С.

—————

Назад